Next

Karulauk (Allium ursinum) on sibultaim liilialiste sugukonnast, laugu perekonnast.

Karulauk
Karulauk

Ta kasvab kõige meelsamini niiskes lehtmetsas ja eelistab varjulist kasvukohta, kasvualaks on praktiliselt kogu Euroopa. Eestis kuulub karulauk III kategooria looduskaitse all olevate liikide hulka, ehk taime on keelatud korjata loodusest selleks, et seda edasi müüa.

Karulauk ojapervel

Karulaugu kasulikkus toidulaual:

Viikingid olevat karulauku mereäärsetele aladele istutanud, et kevadel oleks neid sealt hea võtta skorbuudi ja teiste tervisehädade ennetamiseks. Saksamaal kasutati sõja ajal karulauku antibiootikumina.

Taime osad sisaldavad erinevates kontsentratsioonides küüslaugulõhnalisi eeterlikke õlide komponente. Söödavad on nii lehed, varred, sibulad kui ka õied. Karulaugus on 15–20 korda rohkem C-vitamiini kui sidrunis, sisaldab veel rikkalikult boori ja väävliühendeid, mis puhastavad soolestikku, annab peale erinevate vitamiinide ka klorofülli. Samuti on seda kasutatud verepuhastajana ning ateroskleroosi ja skorbuudi korral. 

Karulaugupesto

Kui taim õitseb, läheb elujõud lehtedest õitesse.